Google House – a fullos bemutatóterem

Google House – a fullos bemutatóterem


A Google magyarországi rezidenciáján jártunk. Mégpedig azért, mert kaptunk egy hangzatos meghívást, ami lényegében ezt tartalmazta:
„Jöjjön el a Google House-ba, nézze meg közelről, milyen az az otthon, ahol a jövő technológiája segíti a mindennapokat – technológia, ami már ma is létezik.”
Mi pedig jól belelkesültünk – valószínűleg kicsit túlságosan is. Na de ennyire ne szaladjunk előre!
Először is, egy apró szervezési intermezzo után sikerült megtalálnunk az egyelőre kicsit eldugott főhadiszállást a Grundon. Mögötte, benne, jobbra háromszor kanyarodva és a kihelyezett A4-es papírjelzéseket követve, de megtaláltuk. Miután a határozatlanul felbukkanó, „Jó helyen járunk?”-arckifejezésünket egy mosolygós, készséges munkatárs fogadta és azzal a lendülettel irányított is tovább minket a regisztrációhoz, máris kezdődhetett a program. Mi –ahogy már említettem, nagy lelkesen- egy 4 fős csapattal érkeztünk, a rajtunk kívüli résztvevők száma úgy tűnt, összesen teszi ki a csapatunkéval megegyező mennyiséget. Egyenként kipróbálhattuk a Google nemes egyszerűséggel csak „Glass” –nak nevezett hipertalálmányát. Szépen kértük, hogy készítsen fotót, rögzítsen videót, mutassa nekünk az aktuális időjárást, vagy épp térképet arról, hogy merre jutunk el leggyorsabban az előzőleg bediktált úticélunkhoz. Ugyanis a szemüveg nagyrészt szóbeli utasításokra hallgat, csak néha tudunk navigálni a szár érintésével. Elsőre nem sikerült kifogástalanul megértenünk egymást, a hunglish akcentust még nem elég kifinomultan sajátította el a szuperintelligens kütyü. (Plusz azért néha titkon megijedtünk a terminátor-szerű fizimiskától, amit kölcsönzött nekünk.) De az első találkozásnak mindenképp megvolt a varázsa.

post_google02

A Google House-t bemutató túra további része nem tartogatott annyi meglepetést, mint az előzőleg a fülünkbe finoman duruzsoló okuláré. Lényegében nagy képernyőkre kivetítve szemléltették nekünk a meglévő Google alkalmazásokat és felsorolták azok előnyeit. A túra végére annyiszor hallottuk már a „töltsétek” szót, hogy kicsit az az érzésünk támadt, mintha valami tukmálós pultost hallgatnánk itt a délutáni órákban lézengve. Persze mindennapi helyzetekben tálalták a Chrome cast, a Maps, a Translate és például a Hangouts előnyeit, fullosan szemléltetve minden tevékenységet a megfelelő szobában, a külön erre berendezett helyszíneken. Mégis –vagy épp ezért- kicsit olyan érzésünk volt, mintha oktató előadáson vennénk részt; azért a Hangouts és a Maps használata nem feltétlenül tartozik már az újdonságok közé. (Persze, értjük, hogy itt vagyunk Kelet-Közép-Európában, de az interneten elég gyorsan terjednek a találmányok, nemde?)

Összességében hardware fronton is több újdonságot vártunk, szerintünk a Glass vitte a prímet a programon. A lelkesedés, és a segítőkészség ötös volt, az új információkkal egyelőre még finoman bántak, de szerencsére csepegtettek azért. Azt például nem is tudtuk, hogy a Google Keep – pel olyat is lehet varázsolni, hogy helyhez kötött emlékeztetőt állítunk be, és ennek köszönhetően az okostelefonunk a boltba érkezéskor is jelezni tud nekünk, hogy „Hé, a tejet el ne felejtsd!”. Vagy például azt, hogy a Translate alkalmazással úgy is lehet idegen nyelvű szöveget fordítani, hogy az ominózus részt lefotózzuk, majd az érintőképernyőn kijelöljük az érthetetlen mondatokat (mondjuk iOS-esként itt megvolt a handycapem). A Google Now pedig mint egy digitális asszisztens, figyelmeztet a repülőtérre indulván, hogy bizony olyan nagy a forgalom, hogy jobban tennéd, ha negyed órával korábban vágnál neki az útnak. Szóval kaptunk sok, mindennapi életből vett példát és érdekes, hasznos információt is. Már tudjuk, hogy ha nagyítóval szeretnénk szemlélni a Mona Lisa-t, vagy egy centiméteres közelségből a Stonehenge-et, akkor a Cultural institute –ot kell segítségül hívnunk.

 

Azonban szeretnénk kiemelni azt a mondatot, amit Szelei Szabolcs, a hazai marketingigazgató is elmondott: a technológia azért van, hogy az embert szolgálja. Szuper, hogy a szobában ülve is beutazhatjuk a világot, de azért néha ne felejtsünk el kilépni az ajtón sem!

 

+ There are no comments

Add yours