Okosítás: ez változik a YouTube-on

Okosítás: ez változik a YouTube-on


Google-ék ismét újítanak: a videómegosztón többek között Kickstarter és Deezer riválisokat szándékoznak indítani. De emellett azért még néhány saját ötlettel is bővítik a Youtube szolgáltatásait.

Annak például nagyon lehet örülni, hogy lesz „Submit translations” funkció is. Így azért nagy eséllyel lényegesen több videóhoz lesz majd felirat, lényegesen több nyelven. Aki a közösségi kontentgyártás minősége miatt aggódik, annak üzenjük, hogy ne tegye, a Wikipédia is jó példa volt arra, hogy együtt azért lényegesen okosabbak vagyunk, mint egyenként. Plusz: aki már odáig eljut, hogy veszi a fáradságot feliratok fordítására, az pontosan az a fajta user lesz, aki előszeretettel köt bele minden hibába: itt pedig pont erre lesz szükség. De ha esetleg bármelyik hitetlen belefutna egy-egy elgépelésbe vagy nyelvtani hibába az új, felhasználók által előállított feliratok olvasásakor, szerencsére instant tudja majd javítani. Szóval hajrá grammar nazis, eljött a ti időtök, oltsátok ezeket az égető helyzeteket! Összegzés: egyes pont, örülünk!

Kettes pont: 60 frame per second sebességgel futó videók. Ez a funkció mintegy szívküldi üzenettel bír, szinte látjuk magunk előtt az ajándékkártyát: „A Youtube Gamereinek szeretettel: mert nélkületek az életünk értelmetlen lenne”. Jó, picit túlzás, de azért annyira mégsem, hiszen a videómegosztó mára már hatalmas-csilliárd megtekintéseket köszönhet a játékos kedvűeknek. Az újítás pedig nem titkoltan, többször kimondott, sőt hangoztatott módon miattuk kerül majd bevezetésre. A témában érdekes lehet még a hazai ifjú youtube-erekkel, köztük az egyik legnépszerűbb gamerrel készített interjúnk.

Hármas pont: lesz egy Creator Studio mobil app is, persze először csak Androidra és aztán, majd, talán, később iOs-re is. Elég hasznos kis eszköznek tűnik előljáróban, állítólag már ezt is tesztelik néhány kiemelt csatornával. Annak, aki nagyban használja, biztosan már úgy kellett ez az app, mint egy falat kenyér: mert segítségével az okostelefonról is menedzselhető lesz a YouTube csatorna. Elérhetőek lesznek általa a statisztikák, a kommentek és az azokra történő reagálás, valamint a közvetlen értesítések is.

Négyes pont: a Kickstarter koppintás. Bár mivel egy szuper hagyományt próbál megvalósítani, igazából mindegy, hogy eredetileg kinek az ötletéből kiindulva reformálja a saját rendszerét a videómegosztó. Magyarország még az átlaghoz képest is el van maradva a crowdfunding témában, úgyhogy nekünk például ártani biztosan nem fog ez a funkció. Kérdés, hogy a mindennapi használatban hogy fogják kiküszöbölni a káoszt, hiszen elméletileg az a céljuk, hogy bármikor, bárki, bármennyi pénzt és bármilyen célból adományozhasson, bárki részére. Azért ez elég széles skálát engedhet megvalósulni. Vajon ebből is ki lehet hozni majd hatalmas visszaéléseket? (Nem, nem arra gondoltunk, hogy mi magyarok majd itt fogunk adót csalni, hanem inkább arra, hogy ebből a nagy boldog adományozó-paradicsomból esetleg a szolgáltató próbál meg gazdagon kijönni).

Ötös pont: feliratkozás alapú, streamingelő zenei szolgáltatás indítása. Hmm. Az egy dolog, hogy volt már Dropbox és jött a Google drive, volt Kickstarter és jött a Youtube adományozás. De most már lesz You-Spotify is. A Google tényleg mindent be akar húzni a saját fedele alá? Ennyi mindent egyszerre lehet jól csinálni? Persze kétségtelen, hogy nagyon kényelmes lehet annak a sok-sok platformnak az egy helyen használata, amit egyébként nap, mint nap látogatsz. De állítólag a Facebookot kiütni szándékozó Google plus ilyen téren nagyot hasalt. Nem tudjuk eldönteni, úgyhogy inkább kérdezzük: ti szeretnétek, hogy minden(!) böngészési adat, szokás, látogatott webhely és account egy helyen legyen abban a pillanatban, hogy csatlakozol az internethez?

+ There are no comments

Add yours